П`ятниця, 26.04.2024, 02:29Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Архів записів
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Бібліотеки ЦБС
Для користувача
Головна » 2015 » Жовтень » 26 » ПРЕЗЕНТАЦІЯ МОНОГРАФІЇ УЛЯНИ МОЛЧКО "ПУБЛІЦИСТИЧНА СПАДЩИНА НЕСТОРА НИЖАНКІВСЬКОГО"
17:03
ПРЕЗЕНТАЦІЯ МОНОГРАФІЇ УЛЯНИ МОЛЧКО "ПУБЛІЦИСТИЧНА СПАДЩИНА НЕСТОРА НИЖАНКІВСЬКОГО"

   У науковому доробку У.Молчко чимало досліджень музичного надбання родини Нижанківських. Книжкова виставка, з якою міг ознайомитися кожен, хто завітав на презентацію книги (а це, представники мистецьких закладів міста, музиканти, всі, хто цікавиться творчим надбання рідного краю, гості з Дрогобича – викладачі та студенти педагогічного університету), так і називалася – «Нижанківські в наукових дослідженнях У.Молчко».

Ведуча творчого дійства завідувач відділу обслуговування центральної міської книгозбірні Надія Черепанин назвала його поєднанням музики і слова. Вона представила Уляну Молчко, яка народилася в інтелігентній родині, де дітям змалку прищеплювали патріотичні почуття, любов до прекрасного. Мабуть, потяг до творчості, музики У.Молчко перейняла від свого батька… Свої знання, навики вона передає вихованцям, які є призерами та переможцями всеукраїнських та міжнародних конкурсів. А ще Уляна Молчко – чудовий виконавець. Разом із своєю колегою Олександрою Німилович часто виступає з концертами, популяризуючи твори української музики, донедавна невідомі чи забуті. Результат цього творчого тандему – випуск альбому «Історія української музики для фортепіано». Окрім того, У.Молчко постійно займається дослідницькою роботою, відкриваючи нові сторінки історії української музики. І ось її нове дослідження  - монографія «Публіцистична спадщина Нестора Нижанківського».

...
 
      Завідувач відділу музично-теоретичних дисциплін дитячої школи мистецтв Любов Целюх поділилася враженнями від ознайомлення з новою книгою Уляни Молчко. Постать Н.Нижанківського є значущою не тільки для Стрийщини, але й всієї України». Йому був властивий дар митця, композитора, громадського діяча.  А тепер перед нами розкрилося його нове амплуа – публіцист, музичний критик….

  Розповідь продовжила завідувач відділу музично - теоретичних дисциплін дитячої музичної школи ім.О.Нижанківського Леся Гульчевська. «Прочитала книгу, - зазначила вона,  - на одному диханні. Повсякчас відкривала для себе щось цікаве і нове про атмосферу Львова на початку ХХ століття. Зокрема камерне, пісенне та фортепіанне мистецтво. Привернули увагу статті – портрети про С.Крушельницьку, М.Кравців-Барабаш, В.Барвінського та ін. В одній із статей йдеться про концерт М.Менцинського у Стрию».

       Любомир Філоненко, завідувач кафедри музикознавства і фортепіано, доктор філософії, доцент інституту музичного мистецтва Дрогобицького державного університету ім.І.Франка, розповів, що поштовх до вивчення творчої спадщини Н. Нижанківського Уляні Молчко свого часу дала професор Львівської консерваторії Марія Крушельницька, яка була її наставницею. Нова книга У.Молчко  - це настільна книга для кожного музикознавця, історика, для студентів, зрештою, всіх, хто цікавиться музичним життям краю.

       Доцент кафедри музикознавства та фортепіано, заступник директора інституту музичного мистецтва з виховної роботи Дрогобицького педуніверситету ім.І.Франка Олександра Німилович зазначила, що книга У.Молчко – цікава, потрібна, добре структурована. Вміщено в ній і статті Н.Нижанківського. Одні – глибокі наукові праці, інші – аналітичні чи інформаційні. Але всі вони доносять до нас тогочасну епоху. Чимало музичних творів Н.Нижанківського вдалося віднайти за кордоном і сьогодні вони часто звучать на великих сценах.

У читальному залі книгозбірні теж звучала музика Н.Нижанківського. Лауреат Всеукраїнського конкурсу юних піаністів ім.Н.Нижанківського, учень дитячої музичної школи Ігор Когут виконав «Малу прелюдію» Н.Нижанківського, студентка інституту музичного мистецтва Дрогобицького педагогічного університету ім.І.Франка, лауреат міжнародного конкурсу «Місто Лева – 2015» Христина Греб (до речі, вона навчається у класі У.Молчко) – «Вальс», концертмейстер цього ж вузу, лауреат міжнародних конкурсів Юлія Олач – твір «З мого щоденника». Звуки музики зачарували всіх.

      Фотохудожник, учасник виставок мистецького об’єднання «СтрийКО», головний спеціаліст з питань торгівлі та захисту прав споживачів міськвиконкому Микола Ханас розповів про Н.Нижанківського як талановитого фотографа, який працював у жанрі психологічного портрету та композиції.

       Пам’ятним моментом стало вручення Уляні Молчко премії «Благодійного фонду Віктора Романюка». Уляна Молчко стала десятим лауреатом літературно – мистецької премії. В.Романюк вручив їй диплом, премію і квіти, додавши до них свої поетичні рядки, а ще прочитав вірш, написаний у час перепоховання праху Н.Нижанківського на міському цвинтарі.

       Начальник відділу культури міськвиконкому Богдан Бойко наголосив на значущості спадщини Н.Нижанківського в історії української музики.

      Уляна Молчко подякувала всім, хто завітав на презентацію її книги, хто долучився до її видання, родині.

/скор. стаття Л. Тиченко, часопис «Гомін волі» №116-117 від 24 жовтня 2015 року/

http://ltslovo.blogspot.com/2015/10/blog-post_28.html#more

 

Переглядів: 747 | Додав: Iryna_Reshetar | Теги: Публіцистична спадщина Нестора Нижа, Презентація книги, ЦБ ім.Шашкевича, МОНОГРАФІЯ, Уляна Молчко | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Пошук
Наші ресурси
Територія фахівця
Презентуємо ЦБС
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0